Criptomonedele sunt din nou în atenția tuturor, femeile din România au ajuns pentru prima dată să câștige mai mult decât bărbații, iar viitorul interviurilor de angajare va implica inteligența artificială.
E acea perioadă a anului în care prietenii tăi crypto bros îți explică de ce nu ești milionar pentru că „nu ți-ai făcut research-ul” și n-ai cumpărat criptomonede la momentul potrivit. Da, bitcoinul e din nou pe val, iar în ultimele zile a depășit toate recordurile de până acum. Dar cât de importantă e pentru tine această informație, de fapt?
Explozia prețului bitcoin a ajuns să producă zilnic peste 1.500 de milionari
În funcție de cine întrebi, criptomonedele sunt o revoluție financiară sau o escrocherie, dar un lucru e cert: 96 dintre adulții conectați la internet din România au auzit de ele și 4 din 10 români dețin sau au avut în posesie // 4 din 10 români dețin în 2022 sau au deținut criptomonede conform studiului Tradesilvania, ipsos.com // Bitcoin este superstarul crypto, dar asta nu înseamnă că nu este afectat de volatilitatea pieței. În 2022, de exemplu, acesta a scăzut la jumătate, ceea ce i-a făcut pe mulți să vorbească (din nou) despre moartea acestor monede digitale. Dar uite că a trecut un an, iar bitcoin nu numai că o duce bine, dar în ultima săptămână a depășit toate recordurile. În momentul în care citești asta, acesta a depășit pragul de 72.000 de dolari.
La această creștere spectaculoasă a contribuit și FCA (Financial Conduct Authority), organizația care reglementează piețele financiare din Marea Britanie, care // „UK allows professional investors to use crypto exchange-traded notes”, reuters.com // tranzacționării de ETN (Exchange Traded Notes) bazate pe bitcoin și ethereum pentru „investitorii profesioniști”. De altfel, experții băncii de investiții JP Morgan // „Bitcoin is replacing gold in investor portfolios”, businessinsider.com // că tranzacțiile cu bitcoin au devenit mai populare decât cele cu aur. De altfel, un raport Kaiko Research a arătat că, în fiecare zi, peste 1.500 de portofele virtuale ajung să depășească valoarea de un milion de dolari – e dificil, însă, de spus dacă toate acestea aparțin unor persoane diferite.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla după evenimentul din aprilie de // „Bitcoin Halving 2024 – What You Need To Know”, forbes.com // când numărul de monede noi extrase de mineri va fi redus la jumătate. Acest lucru are loc odată la patru ani, pentru că algoritmul criptomonedei e programat să contracareze inflația, pentru a-i menține statutul de „raritate”. De aceea, nu pot exista mai mult de 21 de milioane de monede bitcoin.
5 știri care ne-au atras atenția
Start-up-ul care vrea să schimbe lumea
Figure AI // „Microsoft, OpenAI and Nvidia back $2.6bn robot start-up”, ft.com // să arunce pe piața muncii roboți umanoizi cu inteligență artificială și să acopere astfel peste zece milioane de joburi indezirabile sau periculoase, zic ei, doar în Statele Unite. Nu e primul start-up care se laudă că o să revoluționeze piața muncii, dar spre deosebire de altele, acesta a reușit să strângă 675 de milioane de dolari, de la investitori ca Microsoft, OpenAI și Nvidia, iar acum este cotat la 2,6 miliarde. La începutul anului, Figure AI a bătut palma cu BMW pentru a le furniza roboți în fabricile lor din America.
Innovation Labs 2024 a debutat cu un Hackathon de 30 de ore
În weekendul 9-10 martie a avut loc în București Hackathonul // site ul oficial: innovationlabs.ro // un program de preaccelerare de idei de afaceri dedicat studenților. Dintre cele 106 de proiecte – înscrise într-una dintre categoriile Agriculture, Blockchain, Cybersecurity, DevTools, Digital Health, Lifestyle, Retail & Ecommerce, Smart City & Industry 4.0 sau Sustainability –, au fost selectate 36, care vor beneficia de un program de mentorat de aproape trei luni. Până când vei afla mai multe despre ele, poți să citești despre două dintre start-up-urile selectate la ediția de anul trecut, care deja promit multe: Rito Kids și Ophset
CITEȘTE ȘI: „Investiți 1.100 RON pentru profit garantat!” Cum sunt păcăliți românii cu reclame deepfake
Vești bune pentru pay gap-ul din România
E 2024 și încă există diferențe de remunerare între femei și bărbați pentru aceeași muncă – în 2021, diferența medie din țările Uniunii Europene a fost de 12,7%. Avantajul este, desigur, al celor din urmă. Cu toate astea, în România femeile au ajuns pentru prima dată // Femeile câștigă, în premieră, mai mult decât bărbații. Ce salarii erau în urmă cu cinci ani, euronews.ro // și să aibă acces la mai multe funcții de conducere ca până acum. În luna februarie a acestui an, media salarială în rândul femeilor a fost de 6.026 de lei brut, față de 5.084 în cazul bărbaților.
Companiile AI din România, peste cele din Polonia, dar situația e mai nuanțată de atât
UiPath rămâne cea mai finanțată companie de AI din Europa Centrală și Sud-Est, la distanță semnificativă de restul clasamentului, ceea ce face ca România să fie poziționată pe un loc mai bun decât Polonia, de exemplu, când vine vorba de finanțările pentru dezvoltatorii de produse de inteligență artificială. O spune // „Companiile românești au atras finanțări de 2,4 miliarde de dolari, mai mult decât companiile poloneze, dar succesul se datorează în principal UiPath”, economedia.ro // La o privire mai atentă, însă, pare că diferența dintre numărul 1 și următoarele e semnificativă, iar zona AI autohtonă se luptă cu găsirea de noi talente.
China oferă vouchere start-up-urilor AI
Guvernul chinez vrea să pună umărul la dezvoltarea start-up-urilor care dezvoltă produse de inteligență artificială, așa că a demarat // China offers AI computing ‘vouchers’ to its underpowered start-ups, techradar.com// în 17 orașe prin care oferă vouchere pentru cloud computing. Sumele variază între 140.000 și 280.000 de dolari. Mișcarea vine în contextul în care Statele Unite a aplicat sancțiuni economice Chinei încă din 2022 pentru a-i limita accesul la dezvoltarea industriei semiconductorilor.
Recomandările Mindcraft Stories
- Ți se pare că interviurile de angajare au devenit din ce în ce mai impersonale? Mulțumește-te că măcar ai de-a face cu o persoană în carne și-n oase, pentru că în viitorul apropiat, tot mai multe companii ar putea opta spre înlocuirea lor cu inteligență artificială. Este, oare, mai ușor să impresionezi un om decât un robot? Un articol din // „The job applicants shut out by AI: ‘The interviewer sounded like Siri’”, theguardian.com // îți arată ce se întâmplă când componenta umană dispare din procesul de recrutare, dar și când candidații se folosesc de AI pentru a păcăli algoritmul.
- Mai mult ca niciodată, angajatorii se plâng de „tinerii din ziua de azi”, dar lucrurile sunt mai complexe decât un simplu conflict între generații, iar la baza tuturor problemelor stă educația. Sau, mai precis, modul în care se face ea, în condițiile în care România este dramatic subfinanțată la capitolul ăsta. Profesorul universitar Mircea Vasilescu explică pentru // „Sunt tinerii din România slab pregătiți și fără cultură? Mircea Vasilescu: «N-are sens să dai vina pe ei. Tinerii sunt ceea ce am făcut noi, adulții»”, pressone.ro // de ce nu este vina tinerilor că sunt slab pregătiți.
- „Glumim, dar doar pe jumătate, când spunem că start-up-urile tech din Ucraina au cea mai relevantă experiență în atenuarea riscurilor”, spune Olga Shapoval, directoarea executivă a unui cluster IT din Harkov, oraș care a ajuns să fie bombardat regulat după ce Rusia a început invadarea Ucrainei în 2022. Ea este una dintre cei care pun umărul la dezvoltarea sectorului IT din țara afectată de război și la dezvoltarea economiei cu ajutorul noilor tehnologii. După cum spun și cei de la // „How Kharkiv’s tech start-ups became the ultimate test of business resilience”, financialtimes.com // acesta e testul suprem de reziliență.
The post Coin Toss: Valoarea bitcoin a atins un nou nivel record appeared first on Mindcraft Stories.